relacja
Koło kulinarne poleca… faworki!
Dzieci wraz z opiekunem na zajęciach z przyjemnością i dużym zaangażowaniem wykonywały pracę cukiernika. Dokładnie przesiewały mąkę, oddzielały żółtko od białka, odmierzały odpowiednią ilość mąki, octu – zgodnie z przepisem.
Łatwy przepis na smaczne faworki:
Składniki: 8 żółtek, 2 i ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżki octu i cukier puder do posypania usmażonych faworków, olej do smażenia.
Wykonanie: 8 żółtek, 2 i ½ szklanki mąki pszennej, 2 łyżki octu razem wymieszać łyżką w misce, a następnie ugniatać ręką w celu napowietrzenia ciasta.
Po uzyskaniu gładkiej masy przystępujemy do wykonania faworków:
– masę podzielić na 4 części
– 1 część rozłożyć na stolnicy posypanej mąką
– wałkować do uzyskania cienkiego plastra
– kroić na podłużne paski
– naciąć na środku i przełożyć tak jak pokazane jest na zdjęciu
– przy pomocy osoby dorosłej rozgrzać olej na gorącej patelni i smażyć 2 minuty wykonane ciastka.
Gorące faworki położyć na papierowym ręczniku i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Czynności powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta.
Smacznego !!!
Opiekun koła – p. Renata Ossowska